דיסקוגרפיה: עפרה חזה

ביוגרפיה מאת יורם רותם

הסתר ביוגרפיה

עפרה חזה היתה הזמרת הישראלית המצליחה ביותר בעולם בשנות ה-80 ותחילת שנות ה-90. מי שהחלה את דרכה כנערה בסדנת התיאטרון של שכונת התקווה, טיפסה לצמרת הפופ והמיינסטרים הישראלי בכוחות עצמה (איש לא רצה לכתוב לה שירים בתחילת הדרך) ובסיועו של מנהלה האישי בצלאל אלוני. בשנות ה-80 היא פרצה לחו"ל והגיעה להישגים חובקי עולם עם אלבומים בינלאומיים שיצאו גם בארה"ב, מועמדות לפרס הגראמי על אלבומה Kirya, ולהיט, "אם ננעלו", שכבש את המצעדים. חזה עבדה עם מפיקים מוסיקליים בעלי שם, התארחה בכל תוכניות האירוח החשובות בארה"ב ובאירופה, הקליטה שירים לפסקולי סרטים והיטיבה לשלב בין מקצבים עכשוויים לבין שורשיה התימניים והישראליים. היא ניחנה בקול ערב, בכשרון מוסיקלי מופלא, בחריצות וביופי תימני כובש, וכל אלה אפשרו לה להגשים חלום ולהגיע כמעט הכי רחוק שאפשר. הכל נגדע עם מותה הטראגי בגיל 42.

התחלה בשנות השבעים

חזה נולדה בשכונת התקווה בתל אביב כבת זקונים, ילדה תשיעית להוריה. אמה הייתה עוד בתימן זמרת חינות פופולרית, ולאחר שעלו לארץ נהגה במשך שנים לשיר בליווי תוף בכל מוצאי שבת על המרפסת. עפרה שרה מילדות והשתתפה במקהלת בית הספר. יכולתה הקולית בלטה במיוחד בשיר "ירושלים של זהב", שבו הצליחה למשוך "כמו גדולה" את התיבה האחרונה בשיר ("כייינוווווור"....).

בגיל 12 התקבלה חזה לסדנת התיאטרון שהקים אז בצלאל אלוני בשכונה. הופעתה הראשונה של חזה על הבמה הייתה במחזה "פרחים מפלסטיק", שבו שימשה שחקנית מחליפה וכל תפקידה היה לומר "שטיח אדום"...

ב-1972 הופיעה לראשונה בטלוויזיה, עם סדנת התיאטרון. בתוכנית "אהבה ראשונה", שהועלתה לאחר מלחמת יום הכיפורים, כבר ניתן לחזה בת ה- 16 תפקיד משמעותי יותר, ושיר הסולו הראשון שלה, "געגועים", הגיע למקום הראשון במצעדים. באותה שנה היא הופיעה בפסטיבל הזמר המזרחי וזכתה במקום השלישי עם השיר "שבת המלכה". לאחר מכן התגייסה לצבא ובערבים המשיכה להופיע עם סדנת התיאטרון.

לאחר השחרור החליטה להמשיך בקריירה של זמרת עם בצלאל אלוני כמפיק ומנהל אישי. השניים פנו לאמרגן אברהם דשא (פשנל), והוא התלהב מקולה של חזה והסכים לקחת אותה תחת חסותו. בשלב מסוים ניסה פשנל לצרף אותה לרותי הולצמן וישראלה קריבושיי ולהקים שוב את שוקולד מנטה מסטיק, אבל היוזמה לא עלתה יפה, וחזה המשיכה לחפש את דרכה כסולנית. כותבים "נחשבים" בארץ סירבו לחבר לה שירים, ואלוני, שעד אז כתב לסדנה רק מילים לשירים, החל מחוסר ברירה לכתוב לחזה שירים, שהראשון שבהם היה "הגשם".

הפריצה הגדולה של חזה התרחשה ב- 1979, בסרט "שלאגר" עם חברי הגשש החיוור, שבו שרה את "שיר הפריחה". השיר הפך ללהיט ענק, שהושמע ללא הרף ברדיו והפך את חזה לכוכבת ול"זמרת השנה" במצעדי הפזמונים של 1980, תואר שהחזיקה בו ארבע שנים רצופות. באותה שנה יצא אלבום הבכורה שלה האהבות שלנו, שכלל להיטים נוספים כמו "פלאש גורדון" ו"שיר אהבה לחייל".

הצלחה בשנות השמונים

ב - 1980 יצא אלבום הסולו הראשון שלה על אהבות שלנו. באלבום המצליח נכללו, מלבד שיר הנושא שאותו שרה בפסטיבל הזמר, גם שירים מסרט נוסף ששיחקה בו, "נערת הפרברים", וכן "שיר הפריחה", "שיר אהבה לחייל", ו"פלאש גורדון".

כעבור שנה יצא אלבומה בוא נדבר, עם הלהיט "תפילה", ושנה מאוחר יותר ראה אור האלבום פיתויים, ממנו הצליחו במיוחד השירים "גבריאל" ו"כל יום מתחילה שנה".

ב - 1983 נשלחה חזה לאירוויזיון שנערך במינכן, גרמניה, עם השיר "חי", שזכה במקום השני. הופעתה של חזה הייתה משכנעת והמילים "עם ישראל חי", שנשמעו מפיה על אדמת גרמניה, עוררו בארץ התרגשות רבה. יש הרואים בהופעה באירוויזיון את "יריית הפתיחה" בקריירה הבינלאומית של עפרה חזה, אבל עד לפריצה הגדולה האמיתית שלה בחו"ל, היא הוציאה בארץ אלבומים נוספים, ביניהם שלושה אלבומים של שירי מולדת שכללו שירים עבריים ישנים בעיבודים חדשים ואלבום בשם בית חם (1984), מתוכו בלטו שיר הנושא ו"יד ביד".

באלבום שירי תימן, שיצא גם הוא ב- 1984, שרה חזה שירים ששמעה בילדותה, בעיבודים ששילבו בין כלי תיפוף אותנטיים לכלי נגינה קלאסיים. יזהר אשדות ערך מיקס חדש לאחד משירי התקליט, "גלבי" (ובעברית, "ליבי"), והוסיף לו כלי נגינה אלקטרוניים, שהפכו אותו לשיר דאנס בקצב מזרחי המתאים מאוד לרחבת הריקודים. תקליטן מרדיו "קול השלום" העביר את הגרסה החדשה לידידיו באירופה, והשיר יצא בחברת ענק גרמנית, שהפיצה אותו בכל היבשת ובעיקר בצרפת ובגרמניה.

באותה שנה הוציאה חזה גם את האלבום אדמה. בשלב זה של הקריירה שלה, בכירי הכותבים כבר הסכימו לכתוב לה, ובאלבום הופיעו שירים של סשה ארגוב, משה וילנסקי, אהוד מנור ואחרים. שירי האלבום שהצליחו במיוחד היו "גורל אחד", "אדמה" ו"מישהו הולך תמיד איתי".

ב1985 השתתפה חזה במחזמר "עוץ לי גוץ לי" שהעלה "התיאטרון העממי", בה גילתה את הנסיכה. שירי ההצגה הוקלטו בזמן ההופעה לאלבום שיצא בחברת "הד ארצי". בקיץ של אותה שנה הגיעה לשיא היריבות בין מועדוני המעריצים שלה ושל המתחרה הגדולה שלה באותה תקופה, ירדנה ארזי. השתיים לא היו יריבות אישיות, אך מדורי הבידור ועיתוני הנוער דיווחו ללא הרף על ה"קרב" ביניהן, שהגיע לשיאו כשאחת ממעריצותיה של חזה התיזה דיו באקדח מים על שמלתה של ארזי ב"עיר הנוער" בתל אביב...

ב- 1986 הקליטה חזה את ימים נשברים, ולראשונה כתבה בעצמה את מרבית השירים. יזהר אשדות עיבד את האלבום ברוח רוקיסטית עדכנית, ובעקבותיו גם הועלה מופע בבימויו של צדי צרפתי. המופע והאלבום לא זכו להצלחה והקריירה של חזה עמדה על פרשת דרכים. האלבום ימים נשברים נמכר במשך השנים במעל ל-30,000 עותקים.

ההזדמנות הגדולה שלה הגיעה מהכיוון האתני. בראשית 1988 הפיקו אשדות ויאיר ניצני רמיקס לשיר "אם ננעלו" מתוך אלבומה שירי תימן (כולל תוספות שירה שלה באנגלית). השיר יצא בתקליטון באירופה זמן קצר אחרי שסמפול גרסתו המקורית הופיע בלהיט של אריק בי. אנד רקים עם קולד קאט. הוא הפך ללהיט ענק, ועד סוף השנה נמכר התקליטון ביותר משני מיליון עותקים.

"אם ננעלו" נכלל באלבומה הבינ"ל של חזה Shaday, שמרבית השירים בו הופקו על ידי אשדות, שגם ניגן בבס, גיטרות, קלידים ותופים. האלבום כלל את לחנו ל"My Aching Heart" (תרגום ל"הכאב הזה" מתוך ימים נשברים), ושירים בעברית, ערבית ואנגלית שהלחין בצלאל אלוני. עד סוף 1988 נמכר האלבום באירופה בלמעלה ממיליון עותקים ובארה"ב ב- 40 אלף עותקים.

באותה שנה זכתה חזה במקום הראשון בתחרות הטלוויזיונית "אריה הזהב" שנערכה בגרמניה וכעבור שנה קטפה את הבכורה בפסטיבל הבינלאומי של טוקיו. היא השתתפה בשנים אלו שלוש פעמים בפסטיבל סן רמו שבאיטליה כזמרת אורחת, אך למרות ההצלחות, חזה הפנתה את עיקר המאמצים לטובת הצלחה בארצות הברית. ב- 1989 היא הופיעה במועדון ה"פלדיום" בניו יורק ועברה להתגורר בעיר. טובי המפיקים המוסיקליים, שהתרשמו מיכולתה הקולית הנדירה, ביקשו לעבוד איתה. אריף מרדין ותומס דולבי הפיקו מוסיקלית את אלבומה Desert Wind (1989), שהוקלט בלוס אנג'לס. אגב, בשיר "פטה מורגנה" היא שילבה את קולה של אמה, ששרה לה בטלפון מהארץ קטע משיר תימני...

בתקופת שיא זו הייתה חזה מחוזרת על ידי אמנים רבים - פול אנקה וקליף ריצ'ארד הקליטו איתה דואטים, קטע בקולה שולב באלבום של להקת Sisters of Mercy ועוד.

מאת יורם רותם

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון