דיסקוגרפיה: אדם

ביוגרפיה מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

אדם הוא דוגמה כמעט יחידה במוסיקה הישראלית של שנות ה-80 לכוכב נעורים (Teen Idol) מהסוג שהצליח מאוד בארה"ב ובבריטניה מאז שנות ה-50: סמל סקס, חתיך ויפה תואר, שהשירה שלו, בקול צרוד במיוחד, היא רק חלק מ"המוצר" אותו מבקשים מפיקיו לשווק. אדם כ"מוצר" זכה להצלחה רבה והפך לכוכב ענק בקרב צעירות וצעירים בסוף שנות ה-80 ותחילת ה-90. כשניסה אחר כך לצאת מתדמיתו זו, להגיע גם לקהל מבוגר יותר ולהתפתח אמנותית, זה כבר פחות הלך לו.

ביוגרפיה

אדם, עוד בשמו האמיתי, חיים כהן, זכה לחשיפה גדולה ראשונה ב-1985. הוא הופיע כרקדן וזמר ליווי בלהקה שליוותה את יזהר כהן בתחרות קדם אירוויזיון ואחר כך באירוויזיון בשבדיה עם השיר "עולה עולה". שלמה צח, מהמפיקים הבולטים ביותר בתחום האירוויזיונים, שם עליו עין כאשר החל לשיר באוטובוס הליווי, והחל להפיק ולייצג אותו.

לאחר נסיון כושל לייצא את הכשרון תחת שם הבמה כריס לייף (כריס כגירסה נוצרית ל"כהן", לייף כתרגום של "חיים"), הוחלט להתמקד בפיתוח הקריירה של הזמר בארץ, תחת שם הבמה אדם. ב-1987 יצא בחברת "הד ארצי" סוד, אלבום הבכורה של אדם, בהפקתו המוסיקלית של יזהר אשדות, שגם עיבד והלחין שבעה מתשעת שירי האלבום וניגן בהקלטתו בכל הכלים. בין להיטי האלבום היו "נוסע רחוק", "אין מוצא" ו"סוד", שאת המילים שלהם כתבה בת זוגו של אשדות, אלונה קמחי. האלבום זכה להצלחה מפתיעה ונמכר תוך חודשים אחדים ביותר מ-45,000 עותקים. אדם הפך כמעט בן לילה (ובניגוד לתחזיות, שחששו מגוון קולו הצרוד-מאומץ וסגנונו, ששילב רוק ודאנס) לכוכב ענק ואליל נוער עם כל הסממנים החיצוניים: מעריצות מתעלפות בהופעות ומתגודדות ליד ביתו, פוסטרים בעיתוני הנוער וכו'.

הצלחת אלבום הבכורה הביאה אחריה, בתחילת 1988, אלבום שני, מרחוק לרחוק, עם אותו צוות מנצח, בעיקר יזהר אשדות כמפיק מוסיקלי, מעבד ונגן. אשדות גם הלחין לאלבום שירים אחדים, ביניהם "שקיעה אחת" (בביצועו השתתפה זמרת הג'אז תמנה בראואר) ו"מרחוק לרחוק" (מ' קמחי) ו"מצטער" (מ' רחל שפירא), שנבחר כ"שיר השנה" ברשת ג'. עוד להיטים באלבום היו "היא רוקדת לבדה" (מ' שפירא, ל' קורין אלאל) ו"חייל של גורל" (מ' ול' ברוך פרידלנד). גם באלבום זה ניגן אשדות ברוב הכלים, וגם כאן זו הייתה הצלחה מסחרית נאה עם מכירת יותר מ-30,000 עותקים.

בהמשך 1988 הקליט אדם בהפקת יזהר אשדות חידוש לשיר "ברחוב הנשמות הטהורות" של שלישיית הנשמות הטהורות. השיר צורף אחר כך לגרסת הקומפקט-דיסק של האלבום מרחוק לרחוק. זו הייתה ההפקה האחרונה של אשדות לאדם, ובמידה רבה סופה של תקופה לאדם, שניסה אחר כך למצוא דרכים חדשות כזמר.

ב-1989 יצא האלבום הראשון של אדם "החדש" - האלבום חופשי יצא בעיבוד ובהפקה של מתי כספי ובחברת התקליטים "פונוקול". באלבום היו שירים מקוריים, ביניהם "איש עוד לא הכיר אותי" (מ' מנור, ל' כספי) ו"תפקיד חיי" (מ' מנור, ל' רון רוזנפלד), אך את עיקר תשומת הלב משך החידוש ללהיט של פופיק ארנון "בלדה בין כוכבים" (מ' יעקב רוטבליט, ל' שלום חנוך). ב-1990 הקליט אדם שיר שונה מאוד מכל מה שעשה בעבר: "פרח נדיר" (מ' ול' שייקה פייקוב). בתחרות קדם האירוויזיון בשנת 1991 שר אדם את "יחד נעמוד" (מ' אורי סלע, ל' וע' הנרי ברטר).

ב-1991 יצא (שוב בחברת "פונוקול") אלבומו של אדם פעמיים ביום, שכלל כמה ממיטב להיטיו (ביניהם "נוסע רחוק", "סוד", "אין מוצא", "ברחוב הנשמות הטהורות", "מצטער", "איש עוד לא הכיר אותי" ו"בלדה בין כוכבים") ורק מעט שירים חדשים, שסימנו ניסיון לעדכן את הצליל של אדם עם תחיית הרוק הישראלי הצעיר, ביניהם "פעמיים ביום" (מ' יעקב רוטבליט, ל' גידי שטרן, ע' וה' רן בגנו) ו"ואנחנו" (מ' מנור, ל' רצון כהן, ע' עובד אפרת). האלבום לא זכה להצלחה ונראה כאילו אדם אינו מצליח לשוב למעמדו ככוכב.

ב-1994 חזר אדם ל"הד ארצי" עם האלבום הימים שאנחנו ביחד בהפקה מוסיקלית ועיבודים של גיל פלדמן. בין שירי התקליט בלטו "לילות אהבה" (מ' ירון אמיר, ל' ברוך פרידלנד) ברמיקס, עיבוד והפקה של עופר נסים, "הימים שאנחנו ביחד" ו"כי לא אמרתי לך" (מ' אסתר שמיר-שיר, ל' אודי הניס) וחידוש ללהיטו של אריאל זילבר "ברוש". היה באלבום גם שירי אחד שאדם כתב לו מילים: "מול השקט" (ל' קובי אייזנמן).

ב-1997 הוא הקליט שיר בשם "בוקר טוב ארץ" (מ' יואב גינאי, ל' יוני רועה) כתגובה פטריוטית לשירים שנראו לו לא פטריוטים, ובראשם אלה של אביב גפן, שגם הוזכר מפורשות בראיונות איתו.

ב-1999 יצא ב"הד ארצי" אלבום כפול בשם האוסף, ובו 28 ממיטב להיטיו של אדם, וגם שיר אחד שהוקלט במיוחד לאוסף: "אל תקחו לי את האהבה" (מ' ול' אורן לב).

בשנת 2002, הכריז אדם שהוא חוזר לעניינים בסיבוב הופעות עם מיטב השירים, לצד הקלטות של שירים חדשים. בין האמנים איתם עבד על השירים אפשר למצוא את יזהר אשדות ועמית צח, הבן של שלמה צח ואילנה אביטל.

מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון