דיסקוגרפיה: ג'קי אלקיים

ביוגרפיה מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

ראשית שנות ה-70 הייתה תקופה מעניינת במוסיקה הישראלית: תקופה של התעוררות סגנונות שהיו עד אז בשוליים (רוק, מוסיקה מזרחית) ויצירת צליל חדש למוסיקה הפופולרית. חלק גדול מהיוצרים והזמרים שפעלו באותה תקופה הפכו לכוחות מובילים במוסיקה הישראלית, ואחרים, דווקא היותר חדשנים ומהפכנים, נעלמו.

אחד המיוחדים בזמרי-יוצרי התקופה היה ג'קי אלקיים, מהראשונים ששילבו בין פופ, רוק ומוסיקה מזרחית.

ביוגרפיה

הקריירה המוסיקלית של אלקיים, שעלה לארץ בשנת 1956, החלה בראשית שנות ה-70 בהופעות מועדונים בהם נוצר המפגש בין להקות הקצב האחרונות וראשוני כוכבי המוסיקה המזרחית.

באוקטובר 1971 יצא לרדיו שיר ראשון שהקליט, "I've Got To Love Again". אלקיים כתב והלחין ואת העיבוד המפתיע וההפקה המוסיקלית יצר שלמה גרוניך שנדלק על אלקיים והחל עובד איתו (בשירים הראשונים יחד עם מתי כספי) על הקלטת שירים לאלבום בכורה. השיר, ששילב פופ, רוק ומרכיבים מזרחיים הפך ללהיט גדול. קולו הגבוה ושירתו של אלקיים הזכירו לרבים את קולו של דמיס רוסוס היווני, כוכב ענק באותה תקופה. בניגוד לרבים בתחום הזמר המזרחי באותה תקופה הקפיד אלקיים על רמת נגינה והפקה גבוהות ועל מינון גבוה של רוק, במיוחד בגיטרות החשמליות שהיו בעלות נוכחות רבה בהקלטותיו.

בעקבות הלהיט באה שרשרת של להיטים בעברית ובעיקר באנגלית, שאת רובם כתב והלחין אלקיים ועיבד גרוניך. ביניהם "About Strange Things", "אנג'ליק", "Dolores", "ליאונל"

ו-"You" (מ' סמדר שיר), "אגדה פורטוגזית" (מ' אהוד מנור) ועוד. ב-1973 יצא אלבום הבכורה שלו, בהפקתו של האמרגן יצחק גיזרי ובהוצאת "קוליפון" שהתמחתה במוסיקה ישראלית מזרחית.

אלקיים הפך לכוכב גדול ושיריו באנגלית הובילו אותו גם להופעות באירופה, אך הוא חש תסכול בשל היעדר תשומת לב תקשורתית, והחליט לוותר.

בראשית 1975 החל אלקיים חוזר לפעילות, הפעם בעיקר בעברית. הוא הקליט שירים כ"תני לי צ'אנס" ו"עננים" והופיע במופע משותף עם צביקה פיק ולהקת פיאמנטה, אך לא חזר להצלחה שידע שנתיים קודם לכן.

בחצי השני של שנות ה-70 המשיך אלקיים להקליט שירים שזכו בהצלחה מינורית, ביניהם "נואייבה" ו"המנון למכבי ת"א". הוא גם כתב שירים לאחרים, ביניהם לצמד צפרי את "שירי" ולצדוק צוברי את "היי שלום".

לקראת סוף העשור, בעקבות העמקתו בחזרה בתשובה, החלו שיריו נושאים אופי דתי ובחלקם היה שילוב מיוחד ומעניין בין גיטרות רוקיות חזקות וטקסטים תנכ"יים או מחפשי-דרך-רוחנית: "מה טובו אהליך", "אלייך שרו" ו"שובי שולמית" (מ' שמואל קרול), "אם תראו" ו"האהבה הראשונה", (מ' מירית שם אור) ו"הבלדה על אבשלום" (מ' יורם טהרלב). בסוף 1979 הקליט אלקיים גירסה מיוחדת ל"שתו העדרים" (מ' אלכסנדר פן, ל' נחום נרדי) ומאז, בשל מגבלות החזרה בתשובה, מיעט לפעול בתחום הפופ-רוק. המוסיקה הישראלית הפסידה קול יחודי, למרות שהוא ממשיך להוציא אלבומים בעלי נופך דתי, בהם הוא מלחין טקסטים מהמקורות, ולהופיע עם ילדיו. הוא מופיע בקביעות בהצגה "אגדה מרוקאית".

אלקיים הלחין את השיר "מאמא" שכתב חיים אוליאל והתפרסם בביצוע להקת שפתיים, ואת "אנתינה חביבי" שהתפרסם בביצועה של אתי לוי.

מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון