דיסקוגרפיה: דוד ד'אור

ביוגרפיה מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

עם קול קונטרה טנור צלול ומלאכי ושירה מדויקת וקלאסית ברוחה, נשמע דוד ד'אור כעוף מוזר במוסיקה הישראלית של ראשית שנות ה-90, תקופת הפריחה של הרוק היותר מכוסח אצלנו. מוזר וכמעט זר.

בזכות האמרגן שלמה צח שהאמין בו מההתחלה ובזכות יהודית רביץ שהפיקה מוסיקלית במיומנות רבה את אלבומו הראשון, הפך ד'אור תוך זמן קצר לכוכב גדול שהעניק למוסיקה הישראלית צבע חדש, ייחודי ובלעדי.

ביוגרפיה

הקריירה של דוד ד'אור (אז עדיין בשמו המקורי נחייסי) התחילה ב-1985, כששירת בלהקת פיקוד המרכז בתוכנית (ובתקליט) בשערייך יריחו. בין להיטי התוכנית, אותה ניהל מוסיקלית אורי קריב, היו "מחר הוא יחזור" (מ' ול' דני רובס) ו"יא ליל" (מ' ול' קובי לוריא). בסוף 1986 השתתף נחייסי בתוכנית נוספת של הלהקה, ילדי 67', גם היא בניהולו המוסיקלי של אורי קריב. בין שירי התוכנית בלטו "נגן אקורדיון" (מ' יורם טהרלב, ל' אורי קריב) ו"לילה אחרון בעיר" (מ' אורן נאמן, ל' וע' מירון מינסטר).

ב-1989 הקים ד'אור את השלישייה, עם בני נדלר וריבי בן בש"ט. הם הוציאו תקליט שדרים אחד, עם השיר "תגידי כן תגידי לא" (מ' עידית חכמוביץ', ל' נחום היימן, ע' וה' אדי גרימברג) ופירקו את השלישייה.

ב-1990 הקים ד'אור את להקת קו 4 עם גילה חסיד בשירה וקלידים, צבי שרף ודפנה בן יוחנן בשירה. הרביעייה הקליטה שירים אחדים בהפקת גרי אקשטיין, ביניהם אחד שיצא על גבי תקליט שדרים: "מקום בתל אביב" (מ' דוד ד'אור, ל' דוד דאור ובצלאל ברשטלינג) אך לא הוציאה אלבום. הלהקה גם השתתפה בשירת קולות באלבומו של אריאל זילבר שבועיים בעיר זרה.

ב-1991 התגלה ד'אור על ידי המפיק שלמה צח. הוא הקליט אלבום בכורה בהפקתה המוסיקלית ובניהולה האמנותי של יהודית רביץ, ובעיבודים ובניהול של עופר מאירי. ד'אור כתב מלים ל"קול מהשמיים" (ל' זורן סימג'נוביץ) שהפך לכרטיס הביקור שלו וגם ל"אין קצה לדרך" (ל' יהודית רביץ). הוא כתב והלחין את "מיסטיקה", והלחין את "סוס ללא רוכב" (מ' מאיר גולדברג) ואת "יוסף" (מ' ד'אור, ל' עם בצלאל ברשטלינג). לחנים נוספים באלבום היו של רביץ - לחן ישן ל"בבוקר" (מ' יהודה עמיחי), של עופר מאירי ל"אל תתרגש" (מ' יונה וולך) ול"מאחורי השער" (מ' חיים נחמן ביאליק) ולחן עממי עתיק ל"יד ענוגה" (מ' זלמן שניאור).

האלבום דוד דאור יצא ב-1992 והפך להצלחה גדולה. בלט בו במיוחד השיר "יד ענוגה", שיצא במיקסים שונים בתקליטונים והצליח במצעדי הדאנס בבריטניה ובארה"ב.

ב-1993 יצא אלבומו השני של ד'אור, בגובה משתנה, בהפקה מוסיקלית ובעיבודים של עופר מאירי - למעט בשירים "ולנו יש" ו"איש ואשה" (מ' ד'אור) שהלחין ועיבד מתי כספי. האלבום, ששילב דאנס ומוסיקת פופ כנסייתית, היה הרבה יותר ד'אורי בתוכנו: פרט לשיר "כשאת שואלת ושוב כמובן" שכתב יהונתן גפן (אשר פתח את הדיסק ואשר מתוכו נלקח שם האלבום), כתב ד'אור את מילות כל שאר המלים והלחין את רוב השירים. ביניהם להיטי האלבום "שמור על העולם", "תפילה" (ל' עם פביאן) ו"אני עף" (ל' עם עופר מאירי). בהקלטות היה ניר ברנד אחראי לתזמור כלי מיתר ולניצוח, מאירי ניגן בקלידים ותיכנת מחשב ואיתו ניגנו ניר צדקיהו בתופים, אבי יפרח בבס, שמוליק בודגוב בגיטרה, חיים רומנו בבוזוקי ונגנים נוספים. בין המשתתפים בשירת קולות הייתה ענת, אחותו של ד'אור.

להוצאת האלבום נלוותה הופעה בשם "בגובה משתנה", ובה שילב ד'אור קטעי מוסיקה קלאסית ברוק ודאנס. בין הקטעים המיוחדים בהופעתו היו שיר הנושא לסרט "קפה בגדד" וביצוע ללא ליווי ל"ברית עולם" (מ' אהוד מנור, ל' מתי כספי). ד'אור הוזמן פעמים רבות להופיע בחו"ל, בין היתר גם בפני האפיפיור בוותיקן ברומא, וגם בספרד, שם שר יצירה קלאסית מודרנית שכתב לו במיוחד המלחין אנדרה היידו.

בסוף 1994 יצא ד'אור למופע משותף עם שלמה בר ולהקתו הברירה הטבעית: סמסון קהמקר בכינור, מנשה ששון בסנטור, אילן בן-עמי בגיטרה, משה מליאנקר בתופי דולקי, ירון סתוי בבס ואריאל אלייב באקורדיון. ד'אור הביא למפגש את שיריו המוכרים "קול מהשמיים", "שמור על העולם" ו"תפילה", ובר תרם את "אצלנו בכפר טודרא", "תפילה", "שדמתי" ו"שיר לשלום". מפתיעים יותר היו שירים נוספים שבחרו השניים לשיר ביחד, ביניהם "שער הרחמים" (מ' ול' מאיר בנאי), "בלבך" (מ' ול' אורטגה הרדיה, ת' יהונתן גפן), "באה מאהבה" (מ' יעקב רוטבליט, ל' יהודית רביץ), "אהובת הספן" (מ' יאיר לפיד, ל' רמי קלינשטיין) ו"אל תשליכני" (מ' תהילים, ל' אביהו מדינה). בפברואר 1995 הוקלט המופע, מול קהל, באולפן "די.בי" בתל אביב, ויצא על גבי אלבום בשם דוד ושלמה.

ב-1997 זכה ד'אור לפרסום לא צפוי כשהקליט את השיר "DAYDREAM" של הלהקה הבלגית קבוצתו של ואלאס בעיבוד עופר מאירי, כפרסומת ליוגורט. לגרסתו של ד'אור נוצר ביקוש רב והיא הופיעה באלבום שירי הפרסומות 2 ORIGINALS של "אן.אם.סי". עוד באותה שנה הופיעו דוד ד'אור ואתי אנקרי ב"פסטיבל ערד", במופע משותף בשם "ההופעה", שהכיל את מיטב להיטי השניים. המופע זכה להצלחה עצומה והמשיך לרוץ, בארץ ובעולם, במשך מספר שנים.

ב-1998 יצא אלבום ההופעה של אתי אנקרי ודוד ד'אור. האלבום יצא בהפקתו המוסיקלית ובעיבודיו של אלון אולארצ'יק, שלקחו את שירי השניים לכיוון דתי, מזרחי וערבי. מהרפרטואר המוכר של ד'אור בוצעו "תפילה", "יד ענוגה", "קול מהשמיים" ו"אני עף". משיריה המוכרים של אנקרי - "קראת לי אסתר", "שיר לבת", "אשבו", "רואה לך בעיניים", "לוליטה" ו"עוד לא נרגע בינינו". לצד שירים אלו ביצעו השניים גם שירים חדשים: "ללא מילים" (מ' ול' אנקרי), "העיניים יודעות" (מ' ול' ד'אור), "אל נורא עלילה" (מ' אנקרי + מקורות, ל' ד'אור ואילן בן עמי), קטע ללא מילים בשם "השיירה" (ל' זיאד אלרחבאני, ע' קדישזון), שיר של אולארצ'יק בשם "בעינייך" (מ', ל' וע' אולארצ'יק) וגם גרסה עברית שכתבו עם אולארצ'יק ללהיט הטורקי "יא מוסטפה" (מ' ול' בוב עזאם). להקת הליווי בהופעות ובתקליט כללה את ערן שאבי בתופים, גדי סרי בכלי הקשה, אילן בן עמי בגיטרות ועוד, דנה בן דוד בצ'לו וארנון פרידמן בפסנתר ובקלידים.

ב-1999 המשיכו ד'אור ואנקרי להופיע במופע המשותף, לצד מופעים נוספים של השניים.

בשנת 2000 השתתף ד'אור בקונצרט המחווה לשירי הביטלס שערכה התזמורת הפילהרמונית בניצוחו של ג'ורג' מרטין. ד'אור שר במופע את "יום בחיים" של הביטלס. עוד בשנת 2000 הצטרף ד'אור לזמרת אמה שפלן בהופעתה בישראל, לביצוע משותף לשיר מתוך "פנטום האופרה".

ב-2001 יצא אלבומו של ד'אור בנשמה, בעיבודים ובהפקה מוסיקלית של פטריק סבג (לשעבר מנהיג להקת כשניקו תתחיל לדבר). ארקדי דוכין כתב והלחין עבור האלבום את הלהיט הגדול מתוכו - "כל הכוכבים". את כל השירים האחרים, וביניהם "בים הגדול", "רק אהבה", "בנשמה" ו"צועק לשמיים", כתב והלחין ד'אור.

כרגיל שר ד'אור באלבום קולות רקע גבוהים, אך שלא כהרגלו הוא נוגע גם בקצה הנמוך של המנעד בחלק גדול מן השירים. בין המשתתפים באלבום היו פטריק סבג בקלידים, סמפלר ןתיכנות מחשב, ארנון פרידמן בפסנתר ובקלידים, אבי סינגולדה וארז אזרזר בגיטרות, אילן בן עמי בעוד, גיטרות, בגלמה וג'ומבוש, דוד סבן ויונתן לוי בבס ודנה בן דוד בצ'לו.

בשנת 2003 הוציא ד'אור סינגל בשם "אהבה בת עשרים", פרי עבודתו עם התזמורת הפילהרמונית והמנצח רפי קדישזון. העבודה החלה בדצמבר 2002, כאשר ד'אור הוזמן להופיע עם התזמורת בהיכל התרבות. לאחר מכן יצא עם התזמורת לסדרת קונצרטים במקומות כמו שוק מחנה יהודה ואור עקיבא. ההצלחה של המופע, בו בוצעו עיבודים לשירים וותיקים כמו "יד ענוגה", "לו יהי" ו"אהבה בת עשרים", לצד יצירות קלאסיות מאת באך והנדל, הביאה לכך שד'אור הוחתם להופיע עם התזמורת עד 2005.

האלבום המלא של דוד ד'אור והפילהרמונית, שיצא באפריל 2003, כלל גם ביצועים ללהיטיו הגדולים של הזמר, כמו "תשמור על העולם, ילד" ו"קול מהשמיים", וחידוש לשיר הנושא של "פנטום האופרה".

בנובמבר 2003 נבחר ד'אור לייצג את ישראל בתחרות האירוויזיון באיסטנבול, שעתידה היתה להיערך במאי 2004, עם השיר "להאמין". בסוף 2003 הוציא ד'אור גירסת מועדונים ל"Careless Whisper" של ג'ורג' מייקל, שזכתה להצלחה. בתחרות האירוויזיון עצמה לא צלח שירו של ד'אור את שלב חצי הגמר, וד'אור לא זכה להשתתף בתחרות עצמה.

בשנת 2005 חזר ד'אור עם הסינגל "הלב יודע", שיתוף פעולה עם שלומי שבת. השיר נלקח מאלבומו השמיני, שהיה על טהרת שיתופי פעולה עם אמנים אחרים, והופק על ידי פטריק סבג.

הדיסק המלא, "כמו הרוח", שוחרר בראשית 2006, וסימן את המשך קו הדואטים, שליווה את ד'אור מתחילת דרכו. בנוסף לשבת השתתפו בדיסק גם אריק איינשטיין, אהוד בנאי וארקדי דוכין, והלהיטים מתוכו היו "הלב יודע", "נוסע צפונה" (עם ארקדי דוכין) ו"זמן אהבה" עם אהוד בנאי.

כעבור שנה וחצי שחרר ד'אור שוב אלבום הופעה. הצעד זכה לביקורת, מאחר והיה זה אלבום ההופעה הרביעי בקריירה שלו, למרות שעד לאותה תקופה שחרר בסך הכל ארבעה אלבומי אולפן מקוריים, לא כולל האי.פי "להאמין".

הדיסק, שנקרא בפשטות "דוד ד'אור בהופעה חיה", תיעד את המופע של הזמר הוותיק עם 12 מוזיקאים ותיקים על הבמה - מופע שנדד בין השאר לסין, צרפת, בנקוק, איטליה, בלגרד, רומא, ותיקן, שבדיה, סינגפור, ארה"ב, מוסקבה וטורקיה - והכיל את מיטב להיטיו, דוגמת "שמור על העולם", "נוסע צפונה", "אני עף", פלוס בונוסים דוגמת "ילדים זה שמחה", "אשבו" והחידוש לשירו של סיל, "Kiss From A Rose".

מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון