דיסקוגרפיה: טנגו

ביוגרפיה מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

להקת טנגו הייתה מפגש של שני נגנים מעולים ומבוקשים במוסיקה הישראלית: מיקי שביב (נגן בס, גיטריסט וזמר) וז'אן-פול זימבריס (מתופף). בשש השנים שפעלו יחד, תחת השם "טנגו" וגם בלעדיו, יצרו צליל ייחודי ורב השפעה: שביב, שככותב יצר שפה מוסיקלית חדשה שבה המילים עצמן היו חלק בלתי נפרד מהמוסיקה, ושניהם כנגנים מעולים ובעלי סגנון אישי מזוהה ובלתי ניתן לחיקוי. שמעת את שביב או זימבריס מנגנים - ידעת שזה הם ולא אף אחד אחר...

ביוגרפיה

שביב וזימבריס נפגשו לראשונה באמצע שנת 1980 בהקלטת אלבומה של הזמרת שרי, פסיעה אחת קדימה. בשנים הבאות ניגנו, ביחד וכל אחד לחוד, בעשרות הקלטות של מיטב אמני ישראל ושיתפו פעולה גם בכמה הופעות, הבולטת בהן היא "חתונה לבנה" של שלום חנוך. בהופעות אלה העמיק הקשר המוסיקלי בין השניים ובין הקלידן משה לוי, שניגן גם הוא עם חנוך. שביב השמיע להם משיריו, והשלושה הקליטו גרסאות מוקדמות לאחדים מהם, בהם "אל תעזבי את תל אביב".

בתחילת 1982 ניגנו שביב, זימבריס ולוי בהקלטות אלבומו של דיוויד ברוזה, קלף, שעיבד והפיק יהודה עדר. בהופעות שלאחר הוצאת האלבום קיבל שביב הזדמנות ראשונה לשיר את שירו "אל תעזבי את תל אביב". התגובות החמות של הקהל שיכנעו אותו ואת זימבריס לפרוש מהמופע של ברוזה ולהקדיש זמן למוסיקה של שביב. יעקב ויצחק אליעזרוב, אנשי להקת השגרירים, הציעו להם לנסות אולפן חדש בשם "רולי" שפתחו בתל אביב. השניים נענו להצעה בהתלהבות, ובסשן הראשון באולפן הקליטו את "אל תעזבי את תל אביב" עם לוי באורגן ופסנתר. השיר יצא (בגרסה של שש דקות ובגרסה שנייה של שבע וחצי דקות) בתקליטון שנשא לראשונה את השם טנגו. על אף אורכו הושמע השיר רבות ברדיו, וטנגו נראתה כאחת התגליות המרתקות של התקופה.

למרות האהדה לשיריהם לא הייתה הדרך לאלבום קלה, וזאת בגלל בעיות תקציב מחד והפרפקציוניזם של שביב מאידך. במשך כשנתיים הם הקליטו ובישלו את השירים שוב ושוב, בדרך כלל ב"שעות מתות" של האולפן, בהן הוא עמד לרשותם בחינם.

בינתיים המשיכו השניים לנגן בהקלטות של זמרים אחרים, ביניהם דיוויד ברוזה, שלום חנוך, קובי רכט, אבנר גדסי, נורית גלרון, וגם במופע של גידי גוב ויוני רכטר.

באוגוסט 1984 יצא סידור קבוע, אלבומה הראשון של טנגו, ללא חברת תקליטים ובהפקה עצמאית של חבר שלהם, גלעד קרן. כיוצר שכתב את רוב שיריו באנגלית התקשה שביב תחילה לכתוב בעברית, אך בעבודה על האלבום פיתח עברית ייחודית משלו, בה פירק הברות ובנה אותן מחדש בהתאם למוסיקה.

התוצאה הייתה אחד מאלבומי הבכורה המקוריים והיפים שנוצרו ברוק הישראלי של אותה תקופה. שביב כתב, הלחין, עיבד והפיק את כל השירים, ביניהם "אל תעזבי את תל אביב", "עיניים ירוקות", "ריקוד לאור ירח", "כשהלב אומר" ו"אמא של ניקי". שביב שר וניגן בגיטרות, ווקודר, קלימבה ומיני בס. זימבריס לא רק תופף אלא ממש ניגן בתופים וכלי הקשה. משה לוי התארח כקלידן וכן השתתפו ירוסלב יעקובוביץ' ונאור דיין. גלעד קרן היה שותף מלא ליצירת הצליל המיוחד לטנגו, והקרדיט המקורי שניתן לו על עטיפת התקליט היה "פיקוח מכשור, הפקה אורגנית".

עם הוצאת האלבום הופיעו טנגו ודיין במועדוני תל אביב "פינגווין", "קולנוע דן" ועוד. מאוחר יותר הצטרפו שלושתם למופע משותף עם אלון אולארצ'יק, "אלון וטנגו, טנגו ואלון", שבו הם ליוו אותו בחצי מההופעה והמשיכו לבדם בחצי השני. הם אף הקליטו יחדיו שיר בשם "או שאתה שר... (או שלוקחים אותך מפה)". השיר הפך ללהיט רדיו גדול, אך אחרי כחצי שנה של הופעות התברר שהמופע אינו רווחי והוא ירד מהבמה.

יאיר ניצני, אז מנכ"ל חברת התקליטים "הד ארצי", התלהב מהמוסיקה שלהם ויצר להם קשר עם חברת התקליטים הבינלאומית "WEA", שהוציאה לטנגו תקליטון ובו גרסאות באנגלית לשיריהם. "ריקוד לאור ירח" הפך ל"Ceylon Bop", "עיניים ירוקות" ל"Out On The Streets" ו"כשהלב אומר" ל"When The Heart Says No". התקליטון יצא למכירה באירופה ובדרום אפריקה, אך לא נרשמה היסטריה בחנויות התקליטים. ובכל זאת הקשרים עם "הד ארצי" הפכו את הדרך לאלבומה השני של הלהקה לקצרה וקלה יחסית.

ב-1986 יצא האלבום אמונה שלמה, שהוקלט באולפן "רולי" על ידי גלעד קרן עם הטכנאים ראובן שפירא ורונן טל. האלבום כלל בין השאר חידוש ללהיטו של אריק איינשטיין "לי ולך" ובעיקר שירים שכתב והלחין שביב, ביניהם "אמונה שלמה", "אזהרה" ו"שפוי מלחמה". שביב גם עיבד, אך הוסיף לאלבום הערת הבהרה: "השירים, כפי שהם נשמעים באלבום זה, הינם תוצאה של שיתוף פעולה מוסיקלי בין מיקי שביב וז'אן-פול זימבריס". זימבריס ניגן בתופים וכלי הקשה ושביב שר וניגן בגיטרות, בס ואורגן. נאור דיין ניגן בגיטרה בשני שירים ורמי קליינשטיין התארח באורגן. באחד השירים השתתפה מקהלת הכושים העבריים מדימונה, ובשיר אחר שרה מקהלת גברים שכללה בין השאר את שביב ואת דורי בן-זאב. חידוש נוסף היה גם על עטיפת התקליט, על פי רעיון של זימבריס: הקרדיטים הופיעו גם בערבית.

אחרי הוצאת האלבום הקליטה טנגו את "שפוי מלחמה" בגרסה בערבית, "חילווה", בתרגומו של יצחק אביעזר ובגרסה ערבית - אנגלית, בה הוא נקרא "Warsane".

שירי אמונה שלמה הושמעו רבות והאלבום נמכר טוב יותר מאלבום הבכורה. סיבוב ההופעות שבא בעקבותיו לא זכה להצלחה, וב-1987 החליט הצמ ד לסיים את שש שנות הפעילות המשותפת ולהיפרד.

שביב וזימבריס אומנם המשיכו להיפגש מדי פעם בהקלטות והופעות שונות, אך לא כלהקת טנגו. את שיריו הבאים הוציא שביב אחרי זמן רב כסולן.

מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון