דיסקוגרפיה: מישה סגל

ביוגרפיה מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

בין השנים 1968 ו-1973 תרם מישה סגל רבות לזמר העברי החדש וליצירת רוק מקומי מקורי. הוא יצר לחנים ועיבודים, שרבים מהם נחשבים היום לקלאסיקה. בתחילת דרכו כמלחין ומעבד אהב סגל ג'אז ומוסיקה ברזילאית, בשלב השני העריץ את הביטלס, אחר כך באה תקופה קצרה של מהפכנות ואוונגרדיות, ולסיום חמש השנים האלה הוא שב ליצירה ולעיבוד ברוח קלאסית יותר.

ביוגרפיה

מישה סגל ניגן בסקסופון מגיל 17, הופיע עם מל קלר, ובצבא שירת בתזמורת חיל האוויר בניצוחו של אריק טייך יחד עם עדנה גורן, דוד קריבושי, זיגי סקרבניק ואחרים. הוא רצה לנגן ג'אז ואחרי חודשיים נזרק מהתזמורת. כחייל מהשורה למד לנגן באקורדיון חשמלי ובפסנתר ואחרי השחרור למד מוסיקה במשך שלוש שנים. אל המקצוענות הגיע במקרה: הוא שכר חדר בביתו של אחיה של חוה אלברשטיין, שהציע לו להלחין שירים לאחותו. הלחן הראשון שיצר לה היה ל"מות הפרפר" (מ' אהוד מנור). עיבודו לשיר פתח לו קריירה כמעבד ומלחין מבוקש, והוא עבד עם אלברשטיין, אסנת פז, דני גרנות, שולה חן ועוד. ב-1968 הוא הלחין מוסיקה מהפכנית להצגה "מחכים לגודו", עם הרכב לא שגרתי של חצוצרה, תופים ובס. הוא יצר עוד לתיאטרון, טלוויזיה וקולנוע, אך את עיקר פרסומו קנה בתחום הפופ-רוק.

ב-1969 היה סגל דמות מפתח בשני תקליטי פופ-רוק בולטים: השלושרים, לו עיבד בהשפעת הביטלס והאמהות והאבות, והאלבום פוזי של אריק איינשטיין, בו עיבד את "פראג" ואת לחניו ל"כמה חם", "היה היה (לזיגי)", "חיי האהבה של הכלבה עליזה", "ילדה ציור" ו"אברהם ושרה". שיתוף הפעולה עם איינשטיין הסתיים כשאורי זהר הציע לסגל לכתוב מוסיקה לסרט "שבלול" ללא תמורה כספית. "חבורת לול" הקליטה רק לחן אחד של סגל, לשיר "הדוד סם" (מ' יהונתן גפן), והקשר ביניהם נפסק, מה שהביא, לדבריו, למעין חרם סמוי, או לפחות חוסר פרגון, של מוסיקאים רבים.

בסוף 1969 הקליט סגל כזמר את לחניו ל"תודה רבה" (מ' גפן) ו"אין לנו סיכוי" (מ' סגל) ושירים של הביטלס: "חזרה לUSSR" (ת' גפן) ו"מתי" (תרגומו ל"Get Back"), בהם ניגנו איתו אהרל'ה קמינסקי בתופים, יעקב נגר בקלידים ושמואל ארוך בגיטרה ובס. שיריו המקוריים היו רבי עוצמה, אך לא זכו להצלחה.

בהשפעת אלטון ג'ון הוא הקים להקה בה שר וניגן בפסנתר, עם הזמרת טמירה ירדני, הגיטריסט שלדון כהן, נגן הבס איתן גדרון והמתופף דוד שנן. ההרכב הצטמצם אחרי שבועות אחדים לשלישיית מישה סגל, בה הוא שר וניגן עם שנן בתופים וגדרון בבס. באמצע 1971 הקליטה הלהקה קטע מורכב ומפתיע בשם "שיר החרדל" (מ' ול' סגל), שהיה מתקדם מדי לזמר העברי של התקופה. היא הופיעה מעט, בין השאר עם בעז שרעבי כחימום למייק ברנט, אך בסוף 1971 גדרון התגייס והשלישייה התפרקה.

בתחילת 1972 הקליטה שלישייתו החדשה של מישה סגל, עם יוסי מנחם בבס ועם סוזאן ופרן בקולות, את לחנו של סגל ל"האנשים אשר אהבתי" (מ' שמרית אור): שש וחצי דקות מפתיעות של יצירת פופ מורכבת, ששיקפה את תחושת הזרות והעוינות שחש סגל. היא גם הקליטה שירים אחדים באנגלית: שירו של וולט ויטמן "Oh Captain, My Captain" ושירים מקוריים של סגל: "Michelle Meets Mark" ו"There'll Come A Time".

כמלחין ומעבד היה סגל מבוקש מאוד. את הצד היותר פופי-רוקי שלו הוא ביטא בעבודתו עם קובי רכט, במחזמר "קרחת", עם שובבי ציון ועוד. לרבים אחרים הוא הלחין ועיבד להיטים גדולים במגוון סגנונות והשפעות, מג'אז וקלאסי ועד פופ רך ומוסיקה ברזילאית, בין השאר לאלברשטיין, ירדני, להקת גייסות השריון, צוות הווי פיקוד הדרכה, שלישיית לא אכפת להם, אילנה רובינא, עופרה פוקס, סוזאן ופרן, מרגלית אנקורי, רותי נבון, מלי ברונשטיין, ההצגה "פר גינט" והסרטים "חסמבה וחבורת ההפקר", "ז'אקו והיצאנית", "אדם" ו"שתי דפיקות לב" (עם השיר "עד סוף הקיץ" ששר אלי מגן). עם דניאל שליט הוא יצר שילוב של ג'אז, רוק ומוסיקה קלאסית ביצירה בשם "ביטראז'", עם גיורא פיידמן והתזמורת הפילהרמונית את "מבוא לניגון" ועוד. למרות פוריותו והצלחתו חש סגל חוסר פרגון, בעיקר בקרב מוסיקאים, והחליט לעזוב את הארץ ולנסות את כוחו בחו"ל. תחילה גישש בנסיעות אחדות לאנגליה, בהן התארח בהקלטות שונות ואף הציע שירים לג'ורג' מרטין (מפיק הביטלס לשעבר), אך ללא הואיל. ב-1973 הוא נסע ללמוד מוסיקה בלונדון ואחר כך עבר לניו יורק, שם שילב לימודים עם עבודה בכל תחומי המוסיקה: הפקות תזמורתיות, ג'ינגלים, ג'אז, רוק ונשמה. ב-1982 הוא הפיק לאלברשטיין את תקליטה קולות וב-1984 הלחין ועיבד לאלבומה של הראלה בר קטיפה, ומאז הוא משתתף רק מעט במוסיקה הישראלית.

בארה"ב הוא היה המלחין הלבן היחיד בחברת התקליטים השחורה "מוטאון". ב-1985 הוא הלחין והפיק שיר לפסקול סרטו של ברי ג'ורדי "The Last Dragon", אותו שרו סמוקי רובינסון וסיריטה, הפיק ועיבד לאסתר פיליפס, לתזמורתו של אנדרה קוסטנלץ ולסרטים נוספים (ביניהם "פנטום האופרה").

בשנות ה-90 הוציא סגל שלושה אלבומי ג'אז-רוק אינסטרומנטלי. בישראל טרם יצא אלבום שלו.

מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון