דיסקוגרפיה: מרגלית צנעני

ביוגרפיה מאת חגי אוזן

הסתר ביוגרפיה

מאז פרצה מרגלית צנעני בסערה עם אלבומה הראשון, באמצע שנות השמונים, הלכה בשתי דרכים מוסיקליות מקבילות: האחת בתחום הרוק והנשמה המערביים ברוחם, וזאת למרות שבתחילת דרכה התבטאה בזלזול ובביטול על ה"רוק הישראלי", והשנייה בתחום המוסיקה המזרחית הפופולרית, למרות שציינה תמיד שאינה רואה עצמה רק "זמרת מזרחית".

ביוגרפיה

במהלך השנים הקפידה גם לבצע להיטי פופ באנגלית (שירים של סטיווי וונדר ואחרים), שירי גוספל (כגון שירים של ארתה פרנקלין), שירים בטורקית, בערבית, בספרדית וכמובן שירים מבית אבא בתימנית. היא מחוברת ליוצרים מזרחיים (כמו אביהו מדינה, יוני רועה ואחרים) ובאותה מידה ליוצרים מהקלאסיקה העברית (כמו נתן אלתרמן). ראוי לציין את שיתוף הפעולה המיוחד בינה לבין רחל שפירא (מילים) לבין הסקסופוניסט ירוסלב יעקובוביץ' (מוסיקה).

צנעני ניפצה דימויים מקובלים של אשה כנועה וצייתנית. היא הביאה איתה כוח, חוזק וכאב. עם אמירה בוטה וישירה, כבשה צנעני קהל רחב שרובו המכריע נשים שראו בה פה.

צנעני נולדה וגדלה בנתניה, להורים ממוצא תימני. כבר בבית הספר שימשה כסולנית המקהלה. בגיל 17 היא השתתפה כרקדנית וזמרת במחזמר "שיער" עם צביקה פיק. היא השתתפה בצילומי "קזבלן" כניצבת. באמצע 1972 יצא לרדיו שיר ראשון של צנעני: "גלגול חיי" (מ' יעקב רוטבליט, ל' יעקב סגל). לשיר, שהיה חדשני לתקופתו, לא היה המשך בהקלטות נוספות.

ב-1973, בתקופת מלחמת יום הכיפורים, הופיעה בהרכב חד פעמי עם הזמרים יזהר כהן, אסתי כץ ורזי אמיתי.

בין השנים 1970- 1980 שרה צנעני בחתונות עם להקת השוקולדה, שהיתה נחשבת מאוד בתחום האירועים המשפחתיים. הלהקה התפרסמה בעיקר בזכות הרפרטואר העשיר שלה, שכלל שירים בשפות שונות, כמו עברית, אנגלית, ערבית ויידיש. צנעני יצקה תוכן חדש במושג זמרת חתונות. בכל האירועים שימשה גם כזמרת וגם מנחה, והקהל הגיב בחום ודרש הקלטות.

ב-1977 נישאה צנעני והתמסרה לגידול בנה.

ב-1985 השתתפה צנעני בהקלטת השיר "רוצים שלום" (מ' יעקב גלעד, דורי בן זאב ומיקי שביב, ל' מיקי שביב ויהודה פוליקר) שהוקלט, בנוסח "אנחנו העולם" עם קבוצה גדולה של זמרים. ביניהם קורין אלאל, ריטה, רבקה זהר, אמל מורקוס, דפנה ארמוני, מזי כהן, סי היימן, יהודה פוליקר, מיקי שביב, מני בגר, מאיר אריאל, אהוד בנאי, יגאל בשן, דני בסן, מכרם חורי, גסאן עבאס, מאיר בנאי, אהוד בנאי ועוד.

ב-1986 הוציאה את אלבומה הראשון שמור אותי בעזרה גדולה של חברים כמו יהודה קיסר והמעבד חיים חדד. קיסר וחדד מימנו את המאסטר, ומכרו אותו לניסים בן חיים ששימש כמפיקה הראשון (אחרי דחייה של מפיקים אחרים כמו "האחים ראובני" ו"בן מוש"). האמן איציק קלה, אשר גם אותו הפיק ניסים בן חיים, פרץ עם הלהיט "מאמי את שלי", צנעני שהרגישה מוזנחת חתמה חוזה עם האמרגן אשר ראובני. באותה שנה היא גם שרה ב"פסטיבל הילדים" את השיר "אסף שלי" (מ' לאה לופנפלד, ל' וע' מיקי שביב).

ב-1989, באלבומה מנטה, שעיבד והפיק ירוסלב יעקובוביץ' נכללה גם גירסה באנגלית לשיר "עוד יהיה לי" (מ' רחל שפירא, ל' יעקובוביץ'). את המילים החדשות באנגלית כתבו יעקובוביץ' וצנעני: "SINGING IN MY HEART", והביצוע של שניהם יחד (ירוסלב גם שר...) רמז לפוטנציאל ההצלחה של צנעני, לו בחרה בקריירה בחו"ל. בפסטיגל של אותה שנה שרה צנעני את "נסיכות שחורות" (מ' יואב גינאי, ל' מרגלית צנעני, ע' ירון בכר). בשנה זו התארחה צנעני באלבום עובדים בכביש של סי היימן. היא שרה בשיר "פתח לי" (מ' ול' סי היימן).

ב-1990 יצא אלבומה חומות חימר . באלבום נכללו לראשונה שבעה שירים שהלחינה בעצמה, ביניהם "חומות חימר" ו"שחור הוא הצבע" (מ' רחל שפירא) ו"נראה אותך הגבר" (מ' יואב גינאי). עוד בלטו באלבום לחניו של יעקובוביץ' ל"צל על פני העשב" (מ' שפירא) " ו"אנ'לא מכפר שמריהו" (מ' חנה גולדברג) שהופיע גם בגירסה באנגלית שיעקובוביץ' כתב וגם השתתף בשירה:

"Everybody Must Get". בשנה זו הקליטה צנעני דואט עם גרי אקשטיין לקראת פסטיבל "בלוז ים המלח". הדואט נקרא בשם המפתיע, "בלוז ים המלח" (מ' ול' יאיר שרגאי).

ב-1992 הופיעה צנעני במופע משותף עם שלמה גרוניך ב"פסטיבל ערד". היא הקליטה איתו את "במעגל" (ל' גרוניך) ואת "בואו נתערבב" (ל' גרוניך וצנעני מ' מנור).

ב-1995 היתה צנעני בין הזמרים הרבים שהשתתפו בהקלטת השיר "כתונת פסים" (מ' מאיר אריאל, ל' ארקדי דוכין). השיר נכתב למסע הסברה של משרד הקליטה והופק על ידי גלי צה"ל. בין המשתתפים היו אלון אולארצ'יק, דנה אינטרנשיונל, קורין אלאל, יזהר אשדות, זהבה בן, דני בסן, דנה ברגר, מיקי גבריאלוב, דוד ד'אור, ארנה ומשה דץ, סי היימן ורבים נוספים.

ב-1997 חזרה צנעני לעבוד עם יעקובוביץ כמעבד ומפיק מוסיקלי באלבומה חופשי, בו נכללו, בין השאר, "ואולי" שכתבה והלחינה, "אהבה גנובה" (מ' רחל שפירא, ל' צנעני), "גם אני" (מ' זאב טנא, ל' שלמה יידוב) וגם "חופשי" ו"כישוף" (מ' שפי רא, ל' יעקובוביץ'). האלבום יצא בחברת ההפקה שהקים יעקובוביץ', "מגנט הפקות".

ב-1998 הקליטה צנעני לאלבום עבודה עברית חידוש לשירם של העמרנים "המנון האגודה" (מ' ול' אורי שבח, ע' אריה ברקוביץ'). באותה שנה השתתפה צנעני באלבום לזכרו של זהר ארגוב חברים שרים זהר וביצעה את להיטו "כמו שיכור" (מ' עוזי חיטמן, ל' עממי יווני).

ב-1999 השתתפה צנעני באלבום דרבוקה ישראלית - קלסיקה ישראלית מסולסלת שהפיקו דודו אלהרר וגלי צה"ל. היא שרה את "בתי את בוכה או צוחקת" (מ' יובב כץ, ל' דוד קריבושי) בהפקה מוסיקלית של תמיר הרפז.

צנעני הוציאה, נכון לשנת 2000, עשרה אלבומים ושני אוספים. היא הנחתה את תוכנית האירוח "מרגול" בערוץ 2, ניסיון שלא עלה יפה, (התוכנית ירדה לאחר עונה אחת בלבד), וכן הגישה מספר תוכניות רדיו.

ב-2001 מופיעה צנעני בתוכנית הטלוויזיה "במטבח עם מרגול" שמשודרת בימי שישי. בתוכנית היא מסתובבת ברחבי הארץ ומחפשת אחר בישולים אותנטיים.

נכון לשנת 2001 עובדת צנעני על אלבומה האחד עשר עם מנהלה המוזיקלי שמלווה אותה לאורך הקריירה, הסקסופוניסט ירוסלב יעקובוביץ'. בין היוצרים באלבום יהיו יוני רועה, רחל שפירא, וחווה יעקובר. "זה יהיה האלבום הכי הכי שלי" (צנעני).

ב-2003, אחרי עבודה ממושכת, שוחרר סוף סוף האלבום המצופה, "לעולם", שיצא אחרי שש שנות שתיקה אולפנית. את האלבום הפיק הזמר אבי פרץ, והשירים הבולטים מתוכו היו "שמעתי בכי", "אחותי" ו"לעולם". על עטיפת האלבום הופיעה צנעני בפוזה המוכרת של תנועת היד המזלזלת, כמו אומרת "למה מה קרה?", ולמרות מה שהיא שידרה, היה מדובר באחד האלבומים המקצועיים והמוקפדים שלה. עם זאת, הוא לא זכה להצלחה, והקריירה של הזמרת הוותיקה נראתה דועכת מתמיד.

שנתיים אחרי שוחרר האלבום "גלה לי", שהיה הרבה יותר מסחרי, עדכני ודאנסי. בנה היחיד של צנעני, אסף לביא צנעני, היה אחראי על רובו - מהעיבודים וההפקה המוזיקלית, המשך בכתיבת והלחנת רוב השירים, וכלה אפילו בעיצוב העטיפה. בדיסק נכללו הלהיטים "אז מה?", "אין לי כוח למשחקים", שהחזירו את צנעני לפאזה מצליחה יותר, גם אם איכותית קצת פחות.

חזרתה של זמרת הנשמה לזירה "סידרה" לה תפקיד טלוויזיוני חדש בסדרת הדרמה הקומית היומית "פיק-אפ", ששודרה בערוץ 10 וירדה בתום עונה אחת בלבד. אולם הקאמבק הגדול באמת של צנעני התחולל ב-2006, אחרי שהצטרפה לצוות השופטים בעונה הרביעית (ובהמשך גם החמישית) של "כוכב נולד", והתבלטה במהירות על רקע השימוש המעניין והחדשני שהפגינה בשפה העברית. צנעני החדירה במהירות מילים שהמציאה ללקסיקון הישראלי, ביניהן "מלהומה", "עשה לי שליכטה בלב" ו"מחפופים".

מאז "כוכב נולד" הקריירה של צנעני הלכה ופרחה; זמן קצר לאחר מכן היא השתתפה בפסטיגל גיבורי הממלכה האבודה, ובאפריל 2007 אף עלתה תוכנית בהנחייתה (קשת, ערוץ 2) - "מרגול שופטת", במסגרתה היא פותרת סכסוכים אמיתיים בין אנשים אמיתיים, ע"פ "חוקי מרגול".

מאת חגי אוזן

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון