דיסקוגרפיה: צילה דגן

ביוגרפיה מאת יורם רותם

הסתר ביוגרפיה

בשנות ה-70 היתה צילה דגן אחת הזמרות הבולטות בארץ. הרפרטואר שלה כלל שירים רבים שנחשבים לחלק מהקלאסיקה הישראלית, ביניהם "ולא היה בינינו אלא זוהר", "וידוי" ואחרים. דגן השתתפה גם בעשרות תוכניות רדיו והרכבים שהעשירו את הזמר העברי בשירים כמו "בלדה ללוח השנה", "על הדרך עץ עומד" ועוד...

ביוגרפיה

צילה דגן נולדה בפולין ועלתה לארץ עם משפחתה שהתגוררה בנהריה. כשרון השירה שלה התגלה בגיל צעיר והופעתה המוקלטת הראשונה הייתה בתוכנית הרדיו "תשואות ראשונות".

בצבא שירתה דגן בצוות הווי של הנח"ל, שהעלה ב-1968 את התוכנית "כמה טוב" בה בלט קולה של דגן לצידה של אופירה גלוסקא בשיר "חורשת האקליפטוס".

ב-1969, לאחר השחרור מהצבא, היא הצטרפה ללהקת פיקוד דיזנגוף, שהייתה מעין להקה צבאית בלבוש אזרחי. בין השירים בתוכנית בלט קולה ב"שיר על הלא יפים".

המופע הבא בו השתתפה דגן היה "יאוש יושב על ספסל", ערב משירי ז'ק פרבר בתרגום עדה בן נחום ומוסיקה של דובי זלצר. המופע לא האריך ימים, אבל דגן ביצעה בו את אחד משירי הסולו היפים שלה "חבק אותי", שנכלל גם באלבום הסולו הראשון שלה שיצא ב-1970. האלבום שנקרא צילה דגן נחשב עד היום לאחד מאלבומי הבכורה הטובים והאיכותיים ביותר שיצאו בארץ. שירים נוספים שבלטו באלבום זה היו "ולא היה בינינו אלא זוהר", "נחל שלי" ו"לתמונת אמא", שהלחין דני ליטני למילים של לאה גולדברג. השירים נחשבו אז לחידוש בתחום הלחנת שירי המשוררים משום שניתן להם גוון רוקיסטי. עוד הופיעו באלבום השירים "תמונת רגע", "מעבר לעשן" ו"כוכבים בדלי", שביצעה בפסטיבל הזמר תש"ל (1970). השיר הפך לאחד השירים האהובים ביותר בפסטיבל זה, למרות שלא זכה באחד מהמקומות הראשונים.

בפסטיבל הזמר תשל"א (1971) היא שרה את השיר "חלומות של חושך ואור", של דליה רביקוביץ' ואלי עדשי.

לאחר שירד המופע "יאוש יושב על ספסל" המשיכו חבריו דגן, יאיר קלינגר ודני מסינג להקליט שירים נוספים תחת השם הסמלי שלישיית הצירוף המקרי. השירים שהקליטו אז היו "בלדה ללוח השנה" שזכה להצלחה גדולה, "רוזה מרציפן" ו"נומי ילדה", שביצעו בפסטיבל שירי הילדים מס' 1.

לאחר שההרכב התפרק המשיכה דגן להקליט שירי סולו. ב-1971 היא הקליטה את "שירה של מימי" לפסקול הסרט "השוטר אזולאי".

באותה תקופה הקליטה דגן שירים רבים לאלבומי אוסף שיצאו בחברת התקליטים סי.בי.אס בה הייתה חתומה. בין השירים שביצעה היו שירי ילדים (כמו "בתכול השמים" של אברהם שלונסקי ונעמי שמר) ושירי חגים, שאת חלקם ביצעה יחד עם מי שהיה אז בעלה, השחקן עזרא דגן ("בולבול למה ככה" לתקליט משירי ע. הלל, "מעשה בלביבות" לתקליט "שירי חנוכה" ועוד...). גיא, בנם המשותף של השניים, הוא כיום שחקן וזמר בזכות עצמו. לאלבום אוסף משיריה של נעמי שמר היא הקליטה את "משירי זמר נודד" עם בני אמדורסקי ואת "שבחי מעוז" ו"עיר לבנה".

ב - 1972 היא שרה את "חמדה" של דליה רביקוביץ' ומוני אמריליו בערב שירי משוררים מס' 1 של גלי צה"ל. בערב שירי משוררים מס' 2 היא שרה את השיר "ערי נעורי", שהלחין קובי אשרת למילים של דוד פוגל.

ב - 1974 היא הצטרפה לצוות המופע "תפוח זהב", שהוקדש לשיריו של המלחין סשה ארגוב. בערב השתתפו גם דני מסינג, נעמי כפרי ועודד בן חור. במופע זה שרה דגן לראשונה את השיר המרגש "וידוי", שהקליטה כעבור עשור גם יהודית רביץ.

מאמצע שנות ה-70 רוב השירים שהקליטה היו במסגרת תוכניות רדיו מוסיקליות, שהופקו בעיקר על ידי "קול ישראל".

ב - 1975 היא השתתפה בתוכנית "על הדרך עץ עומד", שהוקדשה לשירים ביידיש שתירגם לעברית יעקב שבתאי. בתוכנית זו היא שרה בין היתר את השירים "בוא אל החופה", "הוי עזור לי אלי" והדואט "שיר אהבה" עם שלמה ארצי.

ב - 1976 היא השתתפה בתוכנית "המנגינה לעולם נשארת", שהוקדשה לשירים עבריים ישנים ובה השתתפה עם אומנים נוספים בביצוע השיר "סובבוני".

ב - 1977 יצא אלבום הסולו השני שלה שהורכב בעיקר משירי התוכנית "פגישה מחודשת עם קרול קינג", שבה היא ביצעה ממיטב שיריה של קינג שתורגמו לעברית במיוחד לתוכנית. באלבום הופיעו גם ביצועים של דגן לשירים ידועים אחרים כמו "היו לילות", "אנתיאה" ו"שיר אהבה ישן" ("אניטה וחואן"), שנבחר לשיר המחודש היפה ביותר של אותה שנה במצעד הפזמונים השנתי של גלי צה"ל.

באותה שנה היא חידשה גם את "הליכה לקיסריה" ו"החליל" לאלבום שלא יגמר לעולם... משירי המלחין דוד זהבי.

ב - 1978 היא השתתפה בתוכנית "ארץ טרופית יפה", שהוקדשה לשירים ברזילאים מתורגמים. שיריה הופיעו גם באלבום מצליח, שיצא בעקבות התוכנית. דגן שרה שם כסולנית את השיר "עזור לי".

ב - 1980 השתתפה דגן בערב שירי משוררים מס' 3 של גלי צה"ל, במסגרתו שרה את השיר "שוב אותם רחובות" של יוכבד בת מרים ועודד לרר. דגן ושלמה ארצי הם האומנים היחידים שביצעו שירים חדשים בכל שלושת הערבים האלה.

באותה שנה היא השתתפה גם בתוכנית הרדיו "שירי הבלקן", שהופקה על ידי קול ישראל והוקדשה לשירים מארצות הבלקן שתירגם לעברית יורם טהרלב. השיר הבולט שלה בת וכנית זו היה "שיר חורף יוגוסלבי" (1980).

בתוכנית רדיו שהוקדשה לנעמי שמר באותה שנה היא שרה עם מירי אלוני וחבורת רננים את השיר "אומרים ישנה ארץ", שהופיע באלבום אוסף משיריה של שמר.

ב - 1981 היא השתתפה בתוכנית רדיו שהוקדשה לשירים רוסיים שתורגמו לעברית וביצעה בה בין היתר את "שירת הזמיר" שתירגמה בעצמה.

ב - 1982 היא השתתפה בתוכנית הרדיו ליום הזיכרון "ונזכור את כולם". בתוכנית היא שרה בין היתר את "בערבות הנגב", שנכלל באלבום משירי התוכנית.

באותה תקופה הקליטה דגן שירים חדשים כמו "בלדה על צועני שרקד" שכתבה. ב-1987 היא זכתה במקום השלישי בפסטיבל "זמר עד" שנערך במסגרת חגיגות הזמר העברי בערד עם השיר "כשתשוב".

בסוף שנות ה-80 היא יצאה במופע ממיטב שיריה, אך לא הצליחה לשחזר את הצלחותיה משנות ה-70. בשלב מסוים פנתה לציור. דגן ניסתה להתקבל עם בעלה השני לחברות בקיבוץ אילון שבגליל המערבי, אך בסופו של דבר חזרה המשפחה לתל אביב.

בשנת 2000 חזרה דגן להקליט שני שירים שהופיעו רק על גבי תקליטורי שדרים. אחד מהם הוא השיר "שלושה בנים", שהלחין בנה גיא דגן למילים של לאה גולדברג. דגן ובנה גם יצאו למופע משותף.

בשנת 2002 יצא, במסגרת סדרת NMC גולד, אוסף כפול משיריה של דגן, בעריכתו של אילן בן שחר. האוסף, שכלל 47 שירים, הכיל גם דואטים של דגן עם מירי אלוני, בני אמדורסקי ושלמה ארצי.

בשנת 2004 חזרה דגן להקליט עם בנה. היא הספיקה להקליט חידוש לשיר "Old And Wise", במקור של הפרויקט של אלן פרסונס, לפני שהתבשרה כי היא חולה בסרטן. ב-18 באפריל 2004 הלכה דגן לעולמה.

מאת יורם רותם

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון