דיסקוגרפיה: דני ליטני

ביוגרפיה מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

במוסיקה הישראלית אין הרבה בלוז, לא רק מבחינת המבנה המוסיקלי אלא גם בהרגשה המחוספסת, המרירה מתוקה, והשירה מלאת הנשמה. דני ליטני הוא אחד היחידים שעושים בלוז בעברית, גם בתקליטים שהוקדשו במיוחד לחידושי שירים עבריים וגם בשיריו המקוריים. ליטני התחיל את דרכו כמלחין דווקא, ויצר לא מעט שירים מורכבים בסוף שנות הששים - תחילת השבעים. את קולו ואהבתו לשיר הוא גילה רק אחר כך, ומאז הוא עושה את זה בהתמדה. פרט להפסקה בשנות השמונים, ליטני כל הזמן כותב, מקליט ומופיע. ממש כמו אלילו בוב דילן.

תחילת הדרך

דן ליטובסקי נולד בחיפה, ניגן בפסנתר מגיל שש ונחשב לילד פלא. מגיל תשע גר בירושלים ואחר כך בקיבוצים שונים, שם למד לנגן באקורדיון ובגיטרה. בכיתה י"א חזר לחיפה ואז התאהב במוסיקת בלוז ונשמה אמריקאית והקים להקה בשם אפאש, כשם להיט הצלליות. הוא לא שאף להיות זמר אלא חלם להיות שחקן, ובצבא שירת ביחידה קרבית. אחרי שירותו הצבאי הקים את להקת הרווקים, ובמקביל שיחק בתיאטרון חיפה כניצב בהצגות "ימים של זהב", "הוא הלך בשדות", "הרשלה מאוסטורופולי", "ריצ'ארד השלישי" ועוד.

אחרי מלחמת ששת הימים הפכה הרווקים ללהקה מקצוענית בתוכנית שביים שמעון ישראלי. היא הופיעה עד סוף העשור, אז שינתה את שמה לנמר הנוראי והצטרפו אליה בגיטרה ובס שניים מחברי צוות הווי צנחנים, ג'קי הירש ולואי להב. באותה תקופה הוא עבר לתל אביב, שינה את שמו לליטני והכיר את דרורה חבקין, שהייתה לבת זוגו, וגם את בוב דילן, שהשפיע עליו מאוד.

כיוון ששנא את קולו ולא חשב שהוא זמר העדיף ליטני לתת את לחניו לזמרים אחרים. ב-1968 התפרסמו לחניו הראשונים ובארבע השנים הבאות הקליטו זמרים רבים מלחניו, רבים מהם לשירי משוררים וחלקם הגדול חדשניים: להקת פיקוד צפון הקליטה את "נגמרה המלחמה" (מ' ארנון בן-נחום) ו"תל פאחר" (מ' חבקין), חוה אלברשטיין ודני גרנות את "הן יצאנו בסך", "אני" ו"בלילה בא המבשר" (מ' רחל), אלברשטיין את "המלך חי" (מ' אלישבע), "דלילה" (מ' לאה גולדברג), "מעין אחרית הימים" (מ' יהודה עמיחי) ו"לפתח הר הגעש" (מ' דן אלמגור), השלושרים את "ציף ציף מעל הרציף" (מ' ירון לונדון), להקת פיקוד דיזנגוף את "בוקר טוב" ו"טרזן על העצים" (מ' יעקב רוטבליט), שולה חן את "אל תשיר לאף אחרת" (מ' רוטבליט) ו"אל תספר היום בציר" (מ' אנדה עמיר), השוקולדה את "אלי חי" (מ' חיים חפר), אושיק לוי את "פלאי פלאים" (מ' שולה) ו"עין תחת עין" (מ' לונדון), אבי טולדנו את "אם את רוצה ללכת" (מ' דן רביב) ו"אחזור אליך" (מ' אהוד מנור), צוות הווי נח"ל את "כל שהיה בינינו" (מ' משה טבנקין), צילה דגן את "ולא היה בינינו אלא זוהר", "הבדידות זוכרת", "לתמונת אמא" ו"נחל שלי" (מ' גולדברג), צמד דרום את "אל תלך לבית הספר" (מ' יורם טהרלב), דודו אלהרר את "מעין אחרית הימים" (מ' עמיחי), יגאל בשן את "מודד המדרכות" (מ' רביב), אילנה רובינא את "איש המברשות" (מ' זרובבלה ששונקין) ועוד.

ליטני פיתח באותן שנים קריירה בתיאטרון: הוא שיחק תפקיד ראשי ב"גבעת ספונריבר" וכיבב ב"איש חסיד היה", הצגה מוסיקלית נועזת לזמנה שהציגה חסידות בג'ינס, הפכה ללהיט ענק, הועלתה מאות פעמים ויצאה גם לסדרת הופעות מוצלחת בברודווי. במהלך הביקור הזה פגש ליטני שוב את אלילו, בוב דילן. באותה תקופה הוא ויתר על ההצעה לככב בגרסה העברית של "שיער" והפנה את המפיקים לשלישיית השוקולדה עם צביקה פיק, גבי שושן ושוקי לוי.

קריירת סולו

ב-1970 הוא הקליט, לראשונה כסולן, לחן שלו ל"שלושה מתוך שלושה מיליונים" (מ' עמוס קינן, ע' בני נגרי) בעיבוד וליווי להקת הג'אז-רוק זיעה קרה של אלונה טוראל ואהרל'ה קמינסקי ואת לחניו ל"נים לא נים" (מ' רוטבליט) ו"דלילה" (מ' גולדברג).

ב-1971, אחרי חצי שנה של הופעות בברודווי עם "איש חסיד היה", השתתף ליטני בהפקת "עולמו של ז'ק ברל" ב"תיאטרון בימות". ביחד עם ריקי גל, אביבה שוורץ וישראל גוריון שר ליטני תרגומים של שיריו של ברל לעברית, בין השאר כסולן ב"בנמל אמשטרדם", "זוז" ו"רוזה" (ת' אלמגור) ועוד.

ב-1972 הופיע ליטני עם דודו אלהרר במופע משותף בשם "אלוהים מבקש את עזרת הציבור". אלהרר גם הקליט את לחנו של ליטני ל"קהלת" (מ' יהודה עמיחי). ב-1973 ליטני שר ב"ערב שירי משוררים" של גלי צה"ל את "והיה כי תמצאו" (מ' ח. נ. ביאליק) בעיבוד מוזר של אלברט פיאמנטה. באותה שנה ליטני הקליט עם להקת בני נוח את לחניו למילים של דוד אבידן: רוקנ'רול בשם "ישראלה בת 25" ושיר כאב בשם "ערב פתאומי" ("אדם זקן").

ב-1974 חבר ליטני למתי כספי, שלום חנוך ואריאל זילבר בניסיון להקים הרכב צמרת, אך הניסיון (שמתוכו צמחה להקת תמוז) לא עלה יפה, וליטני עזב את החבורה והצטרף אל יהונתן גפן למופע סאטירי מוסיקלי בשם "זה הכל בינתיים, בינתיים זה הכל". את השניים ליוו ישראל בורוכוב בבס ודני פאר בקלידים. בחלק מהקלטות המופע השתתפו כספי, חנוך וזילבר. המופע, בהפקת שמוליק בורנשטיין וחברת "הגר", הוקלט ויצא בשני תקליטים בחברת "גלטון". היו בו תרגומים לשירים של דילן (ביניהם "נישאת ברוח" ו"גשם כבד עומד ליפול") ובילי פרסטון ("עוגה עוגה") ושירים שהלחין ליטני למילים של גפן, ביניהם "גמרתי להכין את כל השיעורים", "הם מסתירים את אלוהים" (עם הגיטריסט טד פרלמן), "דוד ויהונתן", ו"זה הכל בינתיים". במופע היו גם קטעי הקראה של גפן, חלקם בליווי ליטני והלהקה, ביניהם "מיהו יהודי" (על פי לני ברוס), "מה זאת אהבה", "גן של שושנים", "שיר מולדת", "שיר מספר 1" ו"בלדה לדרוזי". שיר נוסף במופע היה "אופליה", אך הוא נאסר לשידור בגלל רגישות משפחת גפן למילים ולא נכלל בתקליטים שיצאו בעקבות המופע.

ב-1975המשיכו ליטני וגפן לשתף פעולה בתוכנית נוספת, "מכתבים למערכת". עם ליטני בשירה, מפוחית, גיטרה אקוסטית ומוג סינתיסייזר ניגנו פאר בקלידים, חיים רומנו בתופים וגיטרה חשמלית ומיקי גבריאלוב בבס וקולות. המופע כלל קטעי הקראה של גפן, חלקם בליווי מוסיקלי, ושירים שהלחין ליטני למילים של גפן, ביניהם "נקיטת עמדה", "מכתבים למערכת", "שיר היורה", "חלומות גדולים" ו"שיר בריאות". היו בו גם "מראת פלאים" (תרגום לשיר של ליאון ראסל) ו"אבא סיפור", אותו גבריאלוב הלחין ושר. אורח בחלק מההופעות (אך לא בתקליט המופע) היה יעקב רוטבליט.

באותה שנה ליטני שר בפסטיבל הזמר את לחנו ל"מה יהיה בסופנו" (מ' גולדברג), וגם הקליט שיר שהיה יותר משמעותי להמשך דרכו, אותו הלחינו בארצות הברית לואי להב ומייק אפל כשעבדו עם ברוס ספרינגסטין: "היתה לי בחורה" (מ' גפן). זו הייתה תחילתו של שיתוף הפעולה בין ליטני ללהב, שהגיע לשיאו בשנת 1976 בלהקת שמיים.

לליטני הייתה תקופת שמיים חוויה קשה (אותה תיאר אחר כך בשירו "ביום בו נפלו השמיים"). למרות שהלחין את רוב שיריה (ביניהם "טוב לי ככה" ו"אני עומד לי על הגשר") והיה סולנה, הוא חש שהוא משמש כלי בידי מפיקיה, להב ואלונה טוראל, שלוקחים את שיריו למקומות שלא מוצאים חן בעיניו. שמיים הייתה כישלון מסחרי והתפרקה אחרי זמן קצר מבלי להוציא את תקליטה.

באמצע 1977 הקליט ליטני בעיבוד הגיטריסט והכנר האמריקאי פרד פילד מלהקת בני נוח שיר ראשון לאלבום הבכורה שלו, "יחס חם" (מ' ול' ליטני). באותו זמן הוא הכין מופע משותף עם ג'וזי כץ, לכבודה אף כתב שיר בשם "בואי ג'וזי בואי". כץ נאלצה להפסיק את שיתוף הפעולה, וליטני התאים את השיר לזמרת חדשה ששמע בלהקת ששת, יהודית רביץ. השיר, ששמו שונה ל"בראש אחד", הוקלט על ידי השניים בהפקת מתי כספי וכך גם "לא טוב היות האדם לבדו" (מ' נתן זך, ל' ליטני, ע' כספי), והשניים יצאו להופעות בהפקת איתן גפני, בין השאר באוקטובר 1977 ב"פסטיבל נביעות" (לו גם הקליטו שיר-ג'ינגל שכתבו בן זאב וכספי). נראה היה שלמופע (שנקרא "בראש אחד") יש פוטנציאל הצלחה רב, אך גפני העדיף להריץ אותו על אש קטנה וליטני, משיקולי פרנסה, הפר את החוזה איתו והצטרף למופע "הבזאר הגדול".

"הבזאר הגדול", משירי המלחין הצרפתי מישל פוגן בתרגום אהוד מנור (עם להיטים כמו "לעוף כמו ציפור" ו"הטובים והרעים"), רץ בהצלחה כשמונה חודשים, ובאותה תקופה הספיק ליטני גם לשחק בתפקיד קטן בסרט "סוס עץ" ולהשלים את הקלטת אלבום הבכו רה שלו.

במרץ 1978 יצא תקליט הבכורה של ליטני, יחס חם, בהפקה מוסיקלית ועיבודים של פילד. באלבום נכללו חידושים לכמה משיריו הישנים וגם שירים חדשים שהלחין, ביניהם "ציף ציף מעל הרציף" (מ' לונדון), "ולא היה בינינו אלא זוהר" (מ' לאה גולדברג), "אופליה" (מ' יהונתן גפן), "משבר אמון" ו"יום נוסף" (מ' ליטני). לאלה צורפו שני הדואטים עם רביץ, "בראש אחד" ו"לא טוב היות האדם לבדו", שהיו שונים מאווירת הקאנטרי-רוק הישראלי שיצר פילד בעיבודיו. פילד ניגן בהקלטות בגיטרות, מפוחית, פסנתר, בנג'ו, כינור ומנדולינה ואיתו נגנים נוספים, ובקולות השתתפו רביץ, שלום חנוך, חנן יובל, אסתר ואפרים שמיר.

האלבום יחס חם זכה ליחס חם מאוד ברדיו, ושיריו הושמעו רבות גם שנים לאחר הוצאתו.

הפסקה

ב-1979 שר ליטני בפסקול הסרט "דיזנגוף 99" את "עד איזה גיל" (מ' גפן, ל' ליטני). אולי התחושות שהביע בשיר הזה (משבר גיל הארבעים?) גרמו לליטני לצמצם זמנית את פעילותו המוסיקלית בתחום הרוק. זמן רב חלף עד שהוציא את אלבומו השני.

ב-1980 הצטרף ליטני לצוות ניהול הקפה-מסעדה "הבקתה". הוא גם הופיע שם מדי פעם וגילה כישרונות שהופיעו במקום בדחיפתו, ביניהם ריטה, רמי קלינשטיין, נאור דיין, איגי דיין וירון בכר.

ב-1981 הוא הופיע עם יצחק קלפטר, יגאל בשן וגרי אקשטיין בהרכב בשם כלים שלובים.

ב-1982 ליטני השתתף ב"קשר אייר", מחזה סאטירי שכתב גפן, ביים איציק ויינגרטן והפיק יעקב אגמון בתיאטרון "בית לסין". ליטני שיחק והלחין לו שירים (לצידו של רפי קדישזון, שהלחין ועיבד). ליטני שר את "שיר הקו השחור" ו"לאן נעלמתם ילדי המדינה", עם נורית גלרון את "קשר אייר" ועם עפרה ויינגרטן את "פליט ומתנחלת". גלרון גם שרה את לחנו ל"שיר האלמנה".

משך רוב שנות ה-80, שנות הפרישה שלו, התפרנס ליטני מדיבוב ושירה בסדרות טלוויזיה וסרטים מצוירים (למשל, שיר הפתיחה לגרסה העברית לסרטו של וולט דיסני "אוליבר וחבורתו"), שיחק בסדרות טלוויזיה (לדוגמה, "אלוף בצלות ואלוף שום"), הופיע במופעי ראווה של שירים אמריקאיים מתורגמים כ"הללויה הוליווד" ו"הללויה ברודווי", שיצאו גם לאירופה וארצות הברית, ועוד.

ביוני 1984 השתתף ליטני בפסטיבל "שיר היונה" של "השומר הצעיר", שם שר עם מילי מירן, אסתר שמיר וחנן יובל את המנון הפסטיבל, "שירו שיר" (מ' עודד פלדמן, ל' וע' אפרים שמיר).

ב-1985 יצאו ליטני וגפן למופע בהפקת "טלית הפקות" בשם "זה הכל בין שניים" ובו מיטב להיטיהם וגם חומר חדש, בין השאר שיר בשם "האיש שבקיר" (מ' גפן, ל' ליטני, ע' יהודה עדר), שנאסר לשידור בגלל חשש לפגיעה בראש הממשלה מנחם בגין.

ב-1987 הקליט ליטני את השיר "בחיי" (מ' אורי וראובן וימר, ל' וע' אדי גרימברג) כחלק ממבצע גיוס כספים להקמת כפר התקווה הטובה לגמילה מסמים. באותה שנה הוא הקליט שיר רוקנ'רול בשם "כשזה מתחיל לזוז" (מ' דודו טופז, ל' וע' אלדד שרים) לפסקול סרטו של שמואל אימברמן "תל אביב לוס אנג'לס".

חידוש הקריירה

ב-1992, 14 שנים אחרי אלבומו הראשון, יצא אלבומו של ליטני תקופת החיץ. עדי רנרט הפיק מוסיקלית ועיבד באווירה בלוזית-רוקית חזקה, מושתתת על קולו רב העוצמה של ליטני והנגינה המעולה של ששי מזרחי בבס, נאור דיין בגיטרות, ז'אן-פול זימבריס בתופים ורנרט בקלידים. קולות שרו גרי אקשטיין, דני בסן, גני תמיר ורנרט. ליטני הלחין את רוב שירי האלבום, ביניהם "תקופת החיץ", "סיפור בדלת", "צבע אחר", "גב למטרה" ו"החברה הטובים" (מ' מאיר אריאל) וחידוש ל"לפתח הר הגעש" (מ' דן אלמגור), בו שולב גם קטע מ"מעין אחרית הימים" (מ' יהודה עמיחי). את האלבום הפיק אהרון פרץ עם המפיקה האמנותית והמנהלת האישית גליה כהן. ליטני כתב על העטיפה הקדשה מיוחדת לחבריו בליגה ולמועדון באולינג אמריקאי ישראל רמת גן. את הוצאת תקופת החיץ ליוו הופעות עם אלי צוריה בגיטרות, יואב וילונסקי בקלידים, איתי שומרון בבס ורן ורד בתופים. הם גם הקליטו בעיבוד והפקה של רנרט גרסה חדשה ל"אדם זקן".

ב-1992 השתתף ליטני כשחקן וזמר בסרטו של אסי דיין "החיים על פי אגפא". הוא גם שר בסרט את "במקום הזה" (מ' דיין, ל' נפתלי אלטר), שהוקלט אחר כך מחדש לאלבומו הבא.

ב-1993 הוא גילם תפקיד גברי ראשי בסרטו של ענר פרומינגר "גולם במעגל". בפסקול הסרט שולבו גרסאות חדשות ל"גמרתי להכין את כל השיעורים" ו"אופליה".

ב-1994 יצא אלבומו השלישי של ליטני, מין OUT, בהפקה משותפת שלו ושל אהרון פרץ. היו בו חידושים ל"במקום הזה" ול"אופליה" ושירים חדשים שליטני כתב והלחין, ביניהם "נפגשים בלוויות", "ימות המשיח (כמה טוב לי)", "טוב שהיית שם" ו"או אלוהים". את רוב השירים עיבדו והפיקו אנשי להקת איזבו, הגיטריסט רן שם-טוב ונגן הבס ניר גרף, שגם ניגנו עם נגנים נוספים. בין השאר השתתפה גם מקהלת הקולות מדימונה. עם צוות הנגנים הטרי והנמרץ יצר ליטני אלבום רוק ורית'ם אנ'בלוז חזק ומגובש והוכיח שבגיל חמישים פלוס יש לו עוד הרבה להציע כיוצר ומבצע, אך האלבום לא הצליח מסחרית, ושני אלבומיו הבאים היו של גרסאות כיסוי.

ב-1996 יצא אלבומו דני ליטני ובו עיבודי בלוז לקלאסיקות עבריות. בעיבודים והפקה של קן ברג'ס (מוסיקאי בריטי מצליח בשנות ה-60 ש"עלה" לארץ כבעלה של נאווה ברוכין) חידש ליטני את "לא ידעתי שתלכי ממני", "עד סוף הקיץ", "קח לך אשה", "כלים שלובים", "את לי לילה" ואחרים, וגם את שירו "דניאלה" (מ' דיין, ל' אלטר) מתוך "החיים על פי אגפא". את האלבום הופק "אקורד מפיקים" ודני ליטני היה לאלבומו המצליח ביותר של ליטני.

ב-1997 יצא דני ליטני, אלבום נוסף של קלאסיקות ישראליות בעיבוד והפקה מוסיקלית של ברג'ס. הפעם חודשו "פתאום כשלא באת", "הנסיך הקטן", "קרן שמש מאוחרת", "נגד הרוח", "לוח וגיר", "אם זו אהבה" ועוד. הפיקו שוב עמירם וחנוך ל"אקורד מפיקים", אך התוצאה הייתה מוצלחת פחות מבחינה מסחרית מקודמו.

ב-1999 הצטרף ליטני להרכב צמרת בשם ארבע על ארבע עם דני רובס, יואל לרנר ואורי הרפז. ההרכב ביצע את מיטב הלהיטים של החברים וגם שירים חדשים שהתאימו לקונספט של גיטרות והרמוניות קוליות בסגנון קרוסבי סטילס נאש ויאנג, ביניהם שיריו של ליטני "אמרת שתחזרי" (ע' רובס) ו"ערב פתאומי" (ע' רובס, לרנר וליטני) ושיר חדש שנותר בעבודה בלהקה: "תעצרי" (מ' רובס וליטני, ל' לרנר). באלבום הלהקה נכללו גם "4X4", "זה לא אני" ו"שקרים" (מ' ול' רובס), "לא נשאר" (מ' רובס, ל' לרנר), "ילדה קטנה" (מ' חיים חפר, ל' שמוליק קראוס) ו"הציפור כבר לא מזמרת" (מ' נתן זך, ל' הרפז).

בשנת 2000, במופע "עם הגב לים" לזכרו של מאיר אריאל שר ליטני את "צבע אחר". השיר הופיע גם באלבום המופע.

בשנת 2001 יצא המופע "זה הכל בינתיים, בינתיים זה הכל" בדיסק, בהוצאת "פונוקול".

באותה שנה המשיך ליטני להופיע עם להקתו וכן במופע משותף עם דני רובס ובמופע משותף עם גיטריסט הבלוז רוני פיטרסון. הוא גם הופיע במופע "ערב כחול עמוק" לזכרו של מאיר אריאל ז"ל.

באלבומה של סי היימן תחלמי בגדול שר איתה ליטני חידוש בעברית לדואט של ניק קייב וקיילי מינוג "שושן פרא".

מאת יואב קוטנר

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון