דיסקוגרפיה: הפרברים

ביוגרפיה מאת יורם רותם

הסתר ביוגרפיה

צמד הפרברים הוא אחד ההרכבים הוותיקים ביותר שעדיין פועלים בזמר העברי. הצמד מאופיין בהרמוניה הקולית המשובחת שלו ובנגינת הגיטרות של חבריו. הצמד מלווה כבר 40 שנה את הזמר העברי בשיריו, הכוללים שירי עם ישנים וחדשים שהקליט ובכך סייע בשימור הפולקלור הישראלי. בנוסף הקליט הצמד שירים מתורגמים ממקורות שונים, וכן שירים שנכתבו במיוחד עבורו על ידי מיטב הכותבים.

ביוגרפיה

גלגולו הראשון של ההרכב כלל את יוסי חורי וניסים מנחם, שנפגשו ב-1960 במסיבה בתל אביב. חורי, יליד בגדד שבעירק, עלה לארץ בגיל 10 עם משפחתו וגר בתל אביב. כילד אהב לשיר קולות עם זמרים וזמרות ששמע בתקליטים בבית ובהמשך למד לשיר וללוות את עצמו בגיטרה.

ניסים מנחם, יליד כרם התימנים, הצטיין אף הוא בכשרונו המוסיקלי, ולאחר שהשניים נפגשו וראו ששילוב הקולות ביניהם מוצלח, הם הפכו לצמד ובמשך שנה ערכו חזרות והרכיבו לעצמם רפרטואר. סגנונם הושפע מהפולקלור הישראלי המוכר שפרח אז ומהלהקות הדרום אמריקאיות שביקרו בארץ באותה תקופה וזכו כאן לפופולריות רבה.

אלבומם הראשון של הפרברים הוקלט ב-1964 וכלל בין היתר את השירים "את ואני והרוח" (שבו שולבה לראשונה שריקה בשיר ישראלי), "זמר נוגה" ("התשמע קולי") ו"מעבר לנהר". את העיבודים עשה יוסי חורי, שעיבד את כל השירים באלבומיהם הראשונים.

רוב ההרכבים הדרום אמריקאיים מנו אז שלושה חברים (טריו), ולכן ב-1965 הצטרף לפרברים בחור צעיר ממוצא טורקי, ג'ימי סימן טוב. כך יכלו גם הם לשיר את שירי העם הישראליים והזרים שביצעו בסגנון שאפיין את השלישיות מדרום אמריקה.

ב- 1966 יצא התקליטון הראשון שלהם ובו ארבעה שירי פולקלור בעברית. התקליטון השני יצא כעבור שנה וכלל ארבעה שירים בטורקית וביוונית.

ב - 1967 יצא תקליטם שהוקדש לשירי עם ישראליים ("הבה נגילה", "ערב של שושנים", "צאנה צאנה") וכן לשירים אחרים, שהוקלטו ביוזמת רשות השידור ושימשו את הפרברים בהופעותיהם הרבות בארץ ובעיקר בחו"ל. נסיעתם הראשונה הייתה לדרום אפריקה, שם הופיעו במועדונים ובקונצרטים. כעבור שלושה חודשים הכיר סימן טוב בחורה מקומית והחליט להישאר שם.

הפרברים חזרו לארץ כצמד והקליטו את האלבום בשירת לדינו, שכלל בין היתר את "שחרחורת", "פתחי את דלתך הסגורה" ("אברה טו") ו"הקטנטנה הסמיקה".

כעבור שנה, ב- 1968, הגשימו את חלומם להקליט אלבום שלם עם שירים חדשים, שייכתבו במיוחד עבורם: האלבום יש לי אהבה כלל להיטים גדולים של הצמד - "פוגה קטנה" (ללא מילים), "רק הד קולך", "אילו כל האוהבים" (ללחן של נחום היימן) ושיר הנושא, שהצליח מאוד במצעדים.

ב - 1969 יצא האלבום במצב הח"ן. על עטיפת האלבום הופיע צילום עירום של הצמד, כשרק הגיטרות מסתירות את מבושיהם, והוא כלל שירים כ"נבל מזהב", "הדיסקוטק נסגר", "במצב הח"ן", ו"שיר פרידה" שהיה מאז שיר הסיום בהופעותיהם.

עד אמצע שנות ה-70 הקליטו הפרברים את אלבומיהם בשקט כמעט בסוד, שממנו הצליח בעיקר שיר הנושא, שירי סיימון וגרפונקל, שכלל בין היתר את השירים "לו ניתן" ("הנשר עובר"), "המתאגרף" ו"גשר על מים סוערים", בתרגומיהם של תלמה אליגון, אהוד מנור ואבי קורן. לאחר מלחמת יום כיפור יצא האלבום שתי גיטרות והפרברים, שבו הופיעו השירים "תיבת הזמרה נפרדת" ו"בסוף כל הדרכים".

לצד ההקלטות השתתפו הפרברים במהלך שנות ה- 70 בפסטיבלי הזמר למיניהם, שזכו אז לפריחה. כיוון שהצמד הקליט לרוב את שיריו בליווי שתי גיטרות בלבד, ההופעות במסגרת הפסטיבלים אפשרו לו להופיע בליווי תזמורת סימפונית, בעיבודים עשירים ומורכבים במיוחד.

ב - 1977 חזר ניסים מנחם בתשובה, פרש מהצמד ועבר לגור בבני ברק. במקומו צירף אליו חורי לצמד את אורי הרפז, יוצא צוות ההווי של הצנחנים ומלווהו של נגן הקלרינט גיורא פיידמן.

אלבומם המשותף הראשון, החולמים אחר השמש, יצא ב- 1978 ושימר את רוח הפרברים בשירים מחודשים כמו שיר הנושא ו"טיול לילי" ובשירים חדשים כ"פעם היו שם פרחים" ו"שתיקת הים".

באותה שנה השתתפו הפרברים בתוכנית הרדיו של קול ישראל, "ארץ טרופית יפה", בה הושמעו שירים ברזילאיים בתרגום אהוד מנור. בהפקה השתתפו גם יהודית רביץ, קורין אלאל, צילה דגן, יוריק בן דוד ומתי כספי, כמעבד וכמנהל המוסיקלי של הפרויקט. שירים רבים מ"ארץ טרופית יפה" זכו להצלחה גדולה וביניהם "שירו שירו" ו"קדימה אחורה", שבהם הובילו קולותיהם של חורי והרפז.

הפקה זו בישרה על בואו של "הגל הברזילאי" לארץ, והפרברים היו חלק בלתי נפרד ממנו ביחד עם מתי כספי. אלבומם פרברים טרופיקל (1980) כלל שירים ברזילאיים בעיבודו של כספי ובתרגומו של יעקב שבתאי, למשל"מתוק התפוח".

ב- 1981 השתתפו הפרברים בהפקה נוספת של קול ישראל, "שיר לדרום אמריקה", שבה שרו שירים אותם תרגם אהוד מנור ועיבד כספי. הם שרו בין היתר את "סילבריו", "אני אשתגע" ו"אלפונסינה והים", אך בשל סכסוך בין חברות התקליטים לא הופיעו ביצועיהם באלבום שירי התוכנית שיצא מאוחר יותר.

אותם שירים שימשו בסיס למופע המשותף למתי כספי ולפרברים, "שיר אהבה רחוק - שירים מדרום אמריקה" שהועלה ב- 1982 והוקלט גם לאלבום בהופעה חיה (1983). המופע כלל שירים נוספים, ביניהם "בלב כבד", "קוצ'יפה" ו"אד מה אם תהיה לי".

ב - 1985 רשמו הפרברים והדודאים היסטוריה קטנה בתולדות הזמר העברי כשחברו יחד למופע משותף "בצמדים וברביעייה". ההופעה המשותפת עוררה סקרנות גם כיוון שבמשך שנים חשב הקהל שבין שני הצמדים הוותיקים קיימת תחרות עזה. המופע, שהחל את דרכו במועדון "החמאם" ביפו, זכה להצלחה גדולה והועלה במשך 400 פעם בכל רחבי הארץ. השירים החדשים שנכתבו במיוחד לרביעייה הפכו לקלאסיקה מקומית, למשל "שי", "תלבשי לבן" ו"צל ומי באר".

מאת יורם רותם

הסתר ביוגרפיה

©2024 סטריאו ומונוSweetHome :אחסון